Turvotuksen syy

Turvotus syntyy, kun imusuonisto ei onnistu poistamaan kudoksesta sille kuuluvaa neste- ja/tai valkuaisainekuormaa. Syitä on karkeasti ottaen kaksi:

  • Imusuonistolle kuuluva kuorma on sen kuljetuskapasiteettiin nähden liian suuri. Tämä on tilanne esimerkiksi trauman ja leikkauksen jälkeisissä turvotuksissa tai lihastoiminnan puutteesta johtuvissa turvotuksissa.
  • Imusuonisto on vahingoittunut esimerkiksi syövän hoidon seurauksena, jonka takia se ei kykene poistamaan tietyltä kehon alueelta sille kuuluvaa neste- ja valkuaisainekuormaa. Imusuonistossa voi myös olla synnynnäinen, yleensä paikallinen, kehityshäiriö. Tällaista imusuoniston vahingoittumisesta johtuvaa turvotusta kutsutaan lymfaödeemaksi eli lymfaturvotukseksi.

Lymfaödeema on LyKo-terapian pääindikaatio. Se on alueellinen, krooninen ja useimmissa tapauksissa etenevä sairaus, jota voidaan tehokkaasti hoitaa lymfaterapialla. Aikainen terapian aloittaminen tuottaa parhaimmat hoitotulokset, mutta myös pitkälle edenneissä tapauksissa turvotusta on mahdollista vähentää ja sen seurauksena syntyviä kudosmuutoksia lieventää.